Perşembe’nin gelişi


Şimdilerde basında son 15 ayda yapılan 57 anketin ortalaması, “Erdoğan ve Cumhur İttifakı gidici’’ (1) şeklinde yazılıp çiziliyor.

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir şeklinde bir öz deyişimiz var, bende Perşembe’nin gelişini 06.Eylül.2017 günü ”Hanedanlığın sonuna doğru’’ (2) başlıklı yazımı bir çarşamba gününde kaleme almıştım.

Sizinde gördüğünüz gibi “Erdoğan ve Cumhur İttifakı gidici” (3)  (bu haberin tarihine bakarken mutlaka gününe de bakın) Neymiş? Perşembe olduğunu haber linkine tıklayıp gördünüz.

06.Eylül.2017 tarihli bir çarşamba günü, 24 Eylül 2020 Perşembe gününe atıf yaparken özdeyişimize uygun atıfta bulunmuşum.

Neydi özdeyişimiz? ”Perşembe’nin gelişi çarşambadan bellidir’’ (4) cümlesi idi.  Vikisözlük  şöyle açıklamış: Bir işin sonunun nasıl olacağı şimdiki gidişinden belli olur.

Tabiiki işin içine devlet yönetimi ve hanedanlık girince çarşambanın ertesi perşembeye tekabül etmeyip araya yıllar giriyor olsada bir yıllar önce bir çarşamba günü söylediklerimi perşembe günü

Ne demişti Cumhurbaşkanı, “Bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” (5) demişti.

Halk söylediklerini değil aldığı yetkiyle sarayda kendini nasıl ağırlattığını görmüş oldu. Gelmiş geçmiş bütün Osmanlı padişahlarını saray yaşantısıyla mezarlarında ters döndürmüş oldu. Zira padişahlar padişah olalı kendi saraylarında bile bu kadar lüks yaşayamamıştı.

Bu halk hiçbir şey göremedi dersek yalan olur, cumhuriyetin bütün kazanımlarını tek tek satıp harman savururken, kendi yandaşlarını, cumhuriyet düşmanı gerici tarikatları nasıl zenginleştirdiğini birbir gördü. Birde neyi mi gördü? Türk Ceza Yasası’nın (TCY) 299. maddesi Cumhurbaşkanı’na hakaretten dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesini takip eden 3 yılda 68 bin 817 kişiye Cumhurbaşkanı’na hakaretten soruşturma açılırken 3 bin 414 kişi tutuklattırdığını gördü. Bakınız kaynak. (6)

Gerçekten en çok kendine hakaret ettiren bir lider olarak yakında Guinness Rekorlar kitabı‘na girerse hiç şaşırmayacağım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan propaganda bakanının özel çabalarıyla, tarihte ”En Çok Hakaret Edilen Lider’’ (7) rekorunu şimdilik elinde tuttuğunu söylemek abartı sayılmayacaktır.

Yeri gelmişken açıklama yapamakta fayda vardır; Erdoğan’ın propaganda bakanı (bu terim bana ait değil) (8) Fahrettin Altun: ”Kara propaganda, manipülasyon ve dezenformasyonla mücadele edeceğiz’’ (9) derken 3 yılda 68 bin 817 kişiye Cumhurbaşkanı’na hakaretten soruşturma açtırmış olmasını az bulduğunu  böylece doğrulamış oluyor.

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması, ülkede fikir ve basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri haline geldi. Cumhurbaşkanını ve politikalarını eleştirenlerin acımasızca cezalandırıldığı dönem yanılmıyorsam sadece Hitler dönemine özgü idi.

Geldik mi şimdi,  yine ilk cümlemize; son 15 ayda yapılan 57 anketin ortalaması ne demişti? “Erdoğan ve Cumhur İttifakı gidici’’ demişti,  bir  kez  daha hatırlatayım  06.Eylül.2017 Çarşamba günü ”Hanedanlığın sonuna doğru’’ yazımı kaleme  almıştım, hala çarşambadan sonra perşembeyi anlatmama gerek var mı?

Ali Galip Sayılgan

Dip Notlar:

(1) https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-15-ayda-yapilan-57-anketin-ortalamasi-erdogan-ve-cumhur-ittifaki-gidici-diyor-1768312

(2)  https://www.özgür-meydan.com/?p=809

(3) https://www.medyafaresi.com/gazeteler/2017-09-06/cumhuriyet

(4) https://tr.wiktionary.org/wiki/Perşembenin_gelişi_çarşambadan_bellidir

(5) https://t24.com.tr/haber/cumhurbaskani-bu-kardesinize-yetkiyi-verin-sunla-bunla-nasil-ugrasilir-goreceksiniz-demisti-tl-50-gunde-yuzde-25-deger-kaybetti,675523

(6) https://www.haberler.com/cumhurbaskani-erdogan-a-hakaretten-uc-yilda-68-11525431-haberi/

(7) https://www.youtube.com/watch?v=0NLLDLyjeA4

(8) https://twitter.com/ATuncayOzkan/status/1260187303839961089

(9) https://www.haberler.com/fahrettin-altun-kara-propaganda-manipulasyon-ve-13610603-haberi/


Bu yazı GENEL kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.